Så lyckas du med ditt personliga brev

När du vill ansöka om ett jobb eller en praktikplats är det viktigt att du lämnar in en bra CV. Få människor tycker att själva CV:t är speciellt svårt att sätta ihop. Man vet var man har arbetet tidigare, vilka kunskaper man har och vilka utbildningar som man har gått. Det som däremot kan vara svårare är att skriva ett bra personligt brev.

Orsaken till att det personliga brevet är svårare är helt enkelt för att det ska vara anpassat till jobbet som du söker. Här måste du se till att presentera dig själv och dina kunskaper, utan att läsaren ska förlora intresset. Det är viktigt att ditt personliga brev väcker ett intresse och att arbetsgivaren snabbt kan få information om varför just du är den perfekta kandidaten för intervju eller anställning.

Bästa tipsen för ditt personliga brev

Hur ska man då gå tillväga och hur skriver man ett personligt brev så att det blir korrekt och professionellt? Här nedan har vi listat våra bästa tips för ändamålet.

1. Skilj på personligt brev och cv

Ett cv presenterar ditt yrkesliv, medan det personliga brevet är en presentation till den utvalda arbetsgivaren.

2. Anpassa ditt personliga brev

Skicka inte samma brev till alla arbetsgivare. Det bästa är att ha flera olika som lämpar sig för olika yrken som du kan tänkas söka, t.ex. ett för reception, ett för kundtjänst m.m. Se till att anpassa breven innan du skickar iväg dem.

3. Var relevant

Arbetsgivaren kommer inte att ha någon nytta av att veta att du sommarjobbade på ridskolan om du ska söka ett jobb som restaurangchef. Försök att vara relevant i ditt personliga brev och välj ut färdigheter och kunskap som arbetsgivaren faktiskt kan ha användning för.

OBS! Felstavningar och särskrivningar kan förstöra hela intrycket. Se till att du kontrollerar ditt personliga brev och din CV innan du skickar iväg dem.

LocalNews