Vägen till drömjobbet

För att få det jobb du drömmer om finns det flera saker att tänka på och det gäller att börja förbereda sig redan i ung ålder genom att välja rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med som vuxen är det bra att välja en så bred gymnasieutbildning som möjligt eftersom det då är lättare att komma in på fler högskoleutbildningar utan att behöva läsa in några ämnen på Komvux. Om det var länge sedan du gick i gymnasiet och du känner att du vill vidare i livet och göra något annat går det att byta karriär även som äldre.

Extrajobb och bemanningsföretag

Personer utan erfarenhet inom en viss bransch hamnar för det mesta längst ner i högen av ansökningar till jobb men däremot är det lättare att få ett tillfälligt extrajobb. Om du exempelvis drömmer om en tjänst inom klädbranschen är det smart att söka ett kvälls- eller helgjobb i en klädbutik under utbildningen. Läser du ekonomi eller marknadsföring kommer du att ha en fördel när du kan visa att du har arbetat inom detaljhandeln. Det gäller även den som utbildar sig till ett vårdyrke eller ett yrke inom bygg där det ofta går att få extrajobb.

När det är dags att söka ett heltidsjobb är det självklart möjligt att söka utlysta tjänster men för den som är ny utan lång arbetslivserfarenhet kan det vara lättare att börja med att arbeta som inhyrd personal via ett bemanningsföretag. Kontakta företag som arbetar med bemanning och som hyr ut personal till olika företag under en längre eller kortare period. Företaget Bravura hyr exempelvis ut personal inom IT och ekonomi och har kontor över stora delar av Sverige. Många företag använder inhyrd personal för att testa hur en person fungerar och det är vanligt att personen efter några månader får en fast anställning när hyrperioden är slut.

Vidareutbilda dig

För att inte tröttna och stagnera på ditt arbete gäller det att hela tiden vara nyfiken och se till att lära sig nya saker. Gå vidareutbildningar inom din bransch och följ nyheter inom ditt område så att din kunskap ständigt är aktuell. Att hålla sin kompetens uppdaterad gör att du kommer att vara eftertraktad på arbetsmarknaden och både kunna klättra inom organisationen eller kunna söka ett nytt arbete om du inte kan utvecklas på din befintliga arbetsplats.

Om du efter några år inom ett yrke inser att du inte trivs och har valt fel går det att ändra inriktning även om det kan krävas en hel del. Om du har möjlighet att läsa på kvällar eller helger blir det enklare med ekonomin eftersom du har kvar ditt vanliga jobb samtidigt. De flesta har nämligen svårt att leva på studiemedel när de har arbetat några år eftersom boende och övriga kostnader ofta är betydligt högre än de var som ung student.

LocalNews