Så jobbar rekryterare

Det är stor skillnad på hur rekryterare jobbar nu för tiden, med internet och sociala medier vid fingertopparna, mot hur rekrytering gått till traditionellt. Det första rekryteraren gör är, nu som tidigare, att se till att verkligen förstå kundens behov. Man behöver bygga upp en tydlig kravprofil så man vet vilka kompetenser man ska leta efter. Sen gäller det att hitta personen som passar bäst in på profilen. Nu för tiden är det många, särskilt olika typer av specialister, som inte aktivt söker jobb utan bara lägger ut sin profil med CV på olika jobbsöknings-sajter och nätverk, som t ex LinkedIn. Då måste rekryteraren sälja in sin kund och tjänsten.

Det är inte alltid utbildningsnivån som väger tyngst

Man kanske skulle tro att det första en rekryterare tittar på i ditt cv är vilka utbildningar du gått och vilka betyg du fått, men så är inte alltid fallet. rekryterare på Google säger att vilket universitet du gått på, vilka ämnen du läst och vilka betyg du fått spelar väldigt lite in i om det är dig de vill anställa. Det är alltså inte ens nödvändigt att ha läst datavetenskap eller programmering för att få ett jobb som programmerare. Om du kodat på jobbet eller varit med i en kodningstävling, så kan det väga minst lika tungt. Tro inte att du inte kan få jobbet bara för att du inte har rätt bakgrund!

Den moderna rekryteraren

Hur hittar då den moderna rekryteraren folk med rätt kompetens? Svaret är ju självskrivet: LinkedIn, Facebook andra sociala medier, jobbsöknings-sajter där folk skickar in sina CV. Kort sagt, på internet. Jobbannonsen har ju fortfarande en del att spela i hur vi hittar jobb. Det finns rekryteringsträffar där rekryterare och arbetssökande inom ett visst fält träffas och knyter kontakter. Vad får då rekryteraren att välja just dig? Givetvis är själva kompetensen väldigt viktig, om den nu kommer ifrån utbildning eller erfarenhet. Men missa inte de små detaljerna rekryteraren ser. Stavfel, syftningsfel och liknande gör mer än man kan tänka sig. Det finns risk att bli sedd som en oorganiserad slarver och vem vill anställa en sådan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LocalNews