Jobbintervjun – viktigaste vägen till ett jobb

Att göra ett bra intryck på jobbintervjun är viktigt för att landa drömjobbet. Men det gör också intervjun till ett ganska ångestladdat moment. Med rätt förberedelser kan du optimera dina chanser till en lyckad jobbintervju. Lazlo Book är HR-chef på Google och har suttit på båda sidorna av bordet många gånger. I sin nya bok ”Work Rules!” kommer han med flera tips på hur du kan lämna intervjun som en vinnare. En stor nyckelfaktor är, inte helt otippat, att förbereda sig väl och att ha en väldigt tydlig bild av vad som kommer att ske.

Förutsäg frågor och svar

Job interview. Group of businesspeople having a meeting.De flesta frågor som kommer på en jobbintervju går enligt Lazlo Book att förutsäga. Du bör då helt enkelt ha intränade svar på dessa frågor, men också ha en reservplan om svaren inte verkar landa speciellt väl hos intervjuarna. Han föreslår ett upplägg på tre intränade svar per fråga för att kunna gå in i intervjusituationen med trygghet och självförtroende. Att förbereda sig väl kan låta mer som en självklarhet än ett tips från ett intervjuproffs, men hans approach innebär alltså att ta det några steg längre än vad du kanske brukar göra. Hela 90 % av frågorna går att förutse menar han.

Det går att äga situationen

En hemlighet från andra sidan bordet som avslöjas i boken är att de som anställer sällan är speciellt bra på att intervjua. Detta går att utnyttja genom att vara väldigt väl förberedd och på subtila sätt ta kommandot över situationen. Hitta en tavla i rummet, eller något annat som du kan bryta isen omkring, för att skapa en mer mänsklig och naturlig kommunikation. Läs också av kroppsspråk för att se vem som verkar mest öppen att kommunicera med. Bygg även trovärdighet genom att knyta an dina svar till verkliga situationer som du har varit med om. Det gör att de framstår som mindre intränade. Men nyckeln är alltså att vara just det, väldigt väl förberedd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LocalNews