Jobbförmedling för ungdomar

Bilden av arbetsmarknaden i dagens Sverige ser olika ut beroende på var i livet man befinner sig. För ungdomar i allmänhet handlar det dock ofta om att få in den första foten i arbetslivet. En del skaffar sig också extrajobb under studietiden och på sommarloven. Arbetslösheten bland unga i Sverige pekar på den lägsta siffran på över 10 år.

Det visar sig ofta finnas en direkt relation mellan gymnasieexamen och möjligheterna att få ett arbete. Chanserna är betydligt högre för den som genomför en gymnasieutbildning än för den som står utan när det gäller att hitta vägar till arbete. Utbildning lönar sig med andra ord. Den som sedan siktar på att söka in till universitet eller högskola kan exempelvis använda sig av gamla högskoleprov och öva upp sig inför högskoleprovet. Högskoleprovet är en av många vägar till vidareutbildning som sedan kan leda till att det ultimata drömjobbet uppenbarar sig.

Arbetslöshet och utanförskap

Att ungdomsarbetslöshet hänger samman med känslor som självförtroende, duglighet och förmåga till självständighet är kanske inte så konstigt. De flesta långvarigt arbetslösa oavsett ålderskategori riskerar att bli deprimerade, och känslor av att vara värdelös eller till belastning för samhället ökar. Att stå utanför arbetsmarknaden i unga år kan dessutom leda till men för livet. En del forskare menar att risken för psykisk ohälsa i medelåldern är förhöjd vid hög arbetslöshet eller många tillfälliga anställningar i åldrarna 21 till 25. Effekten kan alltså bli bestående och kategoriseras därför som ett folkhälsoproblem. För unga är siffror om låg arbetslöshet därför av yttersta vikt.

Målbild och positivism

Vägen till det allra första jobbet kan se olika ut, men många som lyckas ger helt enkelt inte upp. Om man inte väljer att studera och sedan söka arbete inom ramen för utbildningsvalet finns det fortfarande en hel del man kan göra själv. Det gäller att fortsätta kämpa och se till att attackera målet från så många olika håll som möjligt. Man kan till exempel välja att använda sig av arbetsförmedlingens tjänster samtidigt som man själv håller ögon och öron öppna för nya möjligheter. Det finns också en hel del privata aktörer på marknaden som erbjuder jobbförmedling online.

Det är med andra ord inte omöjligt att få ett arbete som ung. Många arbetsgivare uppskattar att få ett oskrivet blad att fylla med just den arbetsplatsens behov och efterfrågan. Att förbereda sig väl är dock a och o. Det ökar definitivt chanserna att få in den första foten i yrkeslivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LocalNews