Hur man skriver ett personligt brev

När man söker ett jobb har man två redskap i sin arsenal som ska hjälpa en att komma förbi den första urgallringen och leda till att man blir kallad för en intervju: sitt CV och ett personligt brev. Tillsammans ska de skapa en bild av vilken kompetens du har och varför just du passar för jobbet som du har sökt.

Just av anledningen att CV:t och det personliga brevet tillsammans ska skapa en helhetsbild av dig är det viktigt att hålla isär de två. Brevet ska inte vara en upprepning av det som står i CV:t, utan ska komplettera den information om din utbildning och dina tidigare anställningar som står i CV:t. I det personliga brevet behöver du därför inte ta upp sådana detaljer, utan ska istället fokusera på att beskriva dig själv som person, dina egenskaper och varför du passar för jobbet.woman-865111_960_720

För att brevet inte bara ska bli en lista med adjektiv kan det vara en bra idé att använda sig av exempel. Om du till exempel säger att du hanterar stress bra, kan du beskriva en situation från arbetslivet, dina studier eller din fritid när du hade nytta av den egenskapen. På det sättet lyfter du tydligare fram dina bästa egenskaper, och gör dem lättare för arbetsgivaren att komma ihåg i mängden ansökningar hen går igenom. När du listar dina egenskaper ska du också tänka på att inte använda klyschor såsom att du är bra på ”att hålla många bollar i luften” eller att du är ”ambitiös”. Om du har de egenskaperna kan du försöka skriva om dem med andra ord.

När du skriver brevet ska du också tänka på hur du strukturerar det. Det gäller att fånga läsarens intresse från början, och du bör därför börja med det som är mest relevant och viktigt. Inledningen till brevet ska gärna innehålla en kort förklaring om vilket jobb du söker, och varför du söker jobbet, eller varför jobbet skulle vara rätt för dig. Det följer sig därför naturligt att man skriver ett nytt brev för varje jobb man söker; det går inte att använda sig av en standardschablon för en rad olika tjänster. För att verkligen se till att du i brevet beskriver varför du borde få jobbet kan du utgå från jobbannonsen och använda den som en slags mall. Läs igenom vilka egenskaper och erfarenheter de söker efter, och ta upp de du besitter i brevet. Brevet ska vara som ett litet fönster in i ditt liv, där du visar upp det som är mest relevant för jobbet du söker.

Konsten med att skriva ett personligt brev är att få med allt detta på ett mycket begränsat utrymme. Ett personligt brev bör inte vara mer än en A4-sida långt. På den ytan ska du också få in en hälsningsfras och en avslutande positiv kommentar, till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er”. Om du har svårt att själv kapa där det behövs kan du be en vän att läsa igenom brevet – det är oftast lättare att se fel med ett par utomstående ögon. Även om du har fått ihop ett brev som du är nöjd med är det bra att be någon annan korrekturläsa brevet – stavfel kan snabbt dra ner intrycket av till och med det mest välskrivna personliga brevet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LocalNews