Få in en nyanställd i teamet

 

Ofta känns det som en enorm uppförsbacke att rekrytera en ny medarbetare, särskilt om det är till en nyckelroll på företaget. Först ska det bestämmas hur rekryteringen ska genomföras: annonsering på sajter, genom kontakter eller genom ett rekryteringsföretag eller arbetsförmedlingen som kan hjälpa er med att matcha ihop er med en lämplig kandidat. Sen ska det läsas åtskilliga Looking through the source codeCV :n och personliga brev, intervjuer ska genomföras och referenser ska ringas. Till det ett antal interna möten innan rätt kandidat har vaskats fram. Även om det känns som att det går åt flera heltidstjänster bara till den processen så är ingenting klart när en anställning väl är påskriven, utan det är då det verkliga jobbet börjar: att få in personen på arbetsplatsen och se till att han eller hon blir en produktiv del av teamet.

Här gäller det att som arbetsgivare ha en bra plan för hur man ska kunna åstadkomma en snabb inskolningsperiod. Ju längre tid det tar innan en nyanställd person kommer in i jobbet, desto längre tid tar det innan han eller hon börjar generera värde till arbetsplatsen. Se därför till att ha ett schema för vilka den personen måste träffa under sin första tid på plats hos er, boka gärna in möten i förväg. Avsätt också tid för gemensamma aktiviteter med den närmsta arbetsgruppen. Det kan handla om något så enkelt som att fika tillsammans, men det kan också vara en AW eller en mer avancerad företagsaktiviteter i Stockholm till exempel, där finns bland annat Äventyrsbanan som erbBusiness People Meeting Growth Success Target Economic Conceptjuder sånt. I och med att ni förmodligen har intervjuat personen ni ska anställa både en eller två gånger så borde ni ha viss koll på den och kunna planera ihop ett program som passar just honom eller henne, och också det befintliga teamet.

Värt att tänka på är att det ofta sägs att det tar tre månader innan en person har kommit in tillräckligt mycket på ett nytt jobb för att man ska ha nytta av personen i fråga. Om det går att minska den inskolningstiden finns det mycket att tjäna. Det är dessutom inte heller ovanligt att en nyanställd väljer att inte förlänga en provanställning som normalt sett är sex månader, då beror det oftast på att ni inte har gjort ett tillräckligt bra jobb med att få den personen att trivas hos er vilket givetvis är ett stort bakslag för de flesta arbetsplatser då rekryteringsprocessen måste tas om från början.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LocalNews