Att anställa

Har du en egen firma och funderar på att anställa och expandera? Då kommer några tips på vägen här. Du måste ha utrymme i budgeten för att anställa, det kommer att kosta firman en del, det är inte bara lönen som ska betalas ut, utan även arbetsgivaravgift och skatter.

Du har kanske en egen firma och står i vägskälet att fortsätta som tidigare och arbeta ensam dygnet runt, eller ta klivet framåt, göra en investering och anställa någon. Hos https://www.capcito.com kan du ta ett företagslån för att stärka kassan och ta det där klivet vidare mot nya nivåer. Hela processen sker smidigt online och du kan ha dina fakturor som säkerhet.

Har du nu bestämt dig för att anställa så gäller det att hitta rätt person. Men för att det ska bli rätt behöver du fundera igenom exakt vad du behöver hjälp med, vilken omfattning tjänsten ska vara på och hur länge. Ska du anställa på viss tid eller tillsvidare? Själva rekryteringsarbetet kan ta lite tid och energi, så förutom olika plattformar för jobbförmedling kan du även kolla i ditt eget kontaktnät, över hälften av alla jobb tillsätts via kontakter. Ta inte första bästa person som söker, utan gå helst igenom några stycken och kolla upp deras referenser. Du vill inte bli sittande med fel medarbetare som du inte kan göra dig av med hur som helst, så tillämpa provanställning innan anställningen går över i annan form.

Kostnaden som en anställd medför är betydligt mer än bara den anställdes lön, lönen ska betalas i två olika poster – en till den anställdes konto och en del som ska till Skatteverket i form av sociala avgifter och inkomstskatt. Utöver lönen kan det vara material som behöver skaffas, en dator, en telefon, kanske en bil, försäkring, tjänstepension och eller avtalspension, semestertillägg och liknande.

Ska du anställa så finns här en bra text om saker att tänka på så expansionen av din firma blir så bra som möjligt och att du inte missar några viktiga detaljer. Tänk också på att äldre och yngre arbetskraft är billigare att anställa, och om man anställer någon som gått arbetslös länge kan man få anställningsbidrag. Anställningsbidrag kan man också få om den man anställer har någon form av funktionshinder.

Det är inte bara företag som kan ha behovet av att anställa någon, även privatpersoner kan göra detta. Förr i tiden anställde man tjänstefolk, men idag kan man anställa någon privat för att sköta vissa uppgifter som t.ex. trädgårdsarbete, barnpassning, städning eller liknande. Det kan även gälla snickeriarbeten eller målning. För att allt ska gå rätt till är det oftast betydligt mer pappersarbete än om man anställer en firma, men låt inte det avskräcka dig. Det finns en sajt man kan använda,

för att anställa privat, och där får man hjälp med att räkna ut skatter, avgifter, avdrag enligt ROT och RUT och allt annat man behöver ta med i beaktandet. Det förenklar hela proceduren med att som privatperson anställa en annan privatperson, och vi får hoppas att detta hjälper till att skapa nya arbetstillfällen.

LocalNews