Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet som sysslar med just det som dess namn antyder: att förmedla arbete. Arbetsförmedlingen är en förvaltningsmyndighet, och det den förvaltar är den offentliga arbetsförmedlingen och all den arbetsmarknadspolitiska verksamhet som den utför.
Denna verksamhet går framförallt ut på att matcha arbetssökande med arbetsgivare som letar efter arbetskraft, samtidigt som man prioriterar de arbetssökande som har befunnit sig utanför arbetsmarknaden under lång tid, och således kan ha svårare att ta sig tillbaka. På det sättet ska Arbetsförmedlingen öka sysselsättningsgraden i Sverige stabilt på lång sikt, och således ”förbättra arbetsmarknadens funktionssätt”. I detta arbete ingår inte bara att förmedla kontakt mellan arbetsgivare och arbetssökande, utan också att ge de arbetssökande de verktyg som de behöver för att med egna krafter få anställning.
Arbetsförmedlingen har egentligen bara existerat som statlig myndighet sedan 2008. Innan dess var Arbetsförmedlingen ett samlande namn för de 20 länsarbetsnämndernas arbete med arbetsförmedling, en verksamhet som bedrevs på 325 lokala kontor under Arbetsmarknadsverket. Idag sorterar Arbetsförmedlingen under Arbetsmarknadsdepartementet, och myndigheten har sitt huvudkontor vid Vanadisplan i Stockholm (även om det fortfarande finns en mängd lokala kontor runt om i landet).
Myndigheten har idag runt 14 000 anställda, jämfört med knappt 10 000 när den bildades, och hade 2008 en budget på runt 4,7 miljarder kronor om året. Myndigheten har med andra ord vuxit, trots att den sedan den bildades har fått konkurrens av en rad privata aktörer på marknaden för arbetsförmedling. Tidigare var arbetsförmedling strikt reglerat i Sverige, och något som endast kunde utföras av staten, men sedan detta förändrades har arbetsförmedling blivit en allt större marknad i Sverige, både i form av annonssidor på nätet och i form av förmedlingsbolag och bemanningsföretag.
Om du har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen under lång tid, och det fortfarande inte har gett resultat, kan ett alternativ till jobbsökandet vara att överväga att istället starta ett eget företag. Så länge man arbetar inom en bransch där frilansande är möjligt finns det inget som hindrar att man istället för att putsa på sitt CV registrerar sig för F-skatt, och konverterar ett rum hemma till ett hemmakontor. Om du skulle behöva bygga om för att skapa ett kontor hittar du allt material du behöver på Byggmax.se. Sedan har du alla de förutsättningar som krävs för att börja din karriär som frilansare, och lämna Arbetsförmedlingen bakom dig.