Vad är en arbetsförmedlare?

De allra flesta i samhället kommer någon gång i kontakt med en arbetsförmedlare. Det kan exempelvis handla om en rekryterare på ett bemanningsföretag, en rekryterare som jobbar internt på ett företag eller en handläggare på Arbetsförmedlingen. Oavsett vem man kommer i kontakt med kan det vara bra att förstå vad en arbetsförmedlare är och vad dem gör.

Vad gör en arbetsförmedlare?

En arbetsförmedlare jobbar med att hitta rätt person till rätt jobb. I privat sektor kan det handla om att en rekryterare blivit anlitad av ett företag för att hitta någon som kan jobba som delgivare. Detta innebär att delgivningsföretaget anlitar en rekryterare för att hitta en lämplig person för jobbet. Ett delgivningsföretag brukar i regel anställda människor med ett inre lugn, just för att dem ska klara av den dagliga kontakten med kunder. En annan egenskap som rekryteraren måste kolla på är att dem ansökande bör ha grundläggande kunskaper inom ekonomi och finans. Med andra ord är detta egenskaper som rekryteraren kommer att leta efter när det kommer till de olika kandidaterna. Det som gör arbetsförmedling och rekrytering svårt är att dem måste läsa av människors egenskaper, oftast under korta deadlines.

Skillnad på privat- och offentlig sektor

Det bör tilläggas att det är en stor skillnad mellan arbetsförmedlingen inom privat- och offentlig sektor. Arbetsförmedlare och rekryterare som jobbar inom privat sektor jobbar för företagen som anlitar dem. Detta innebär att dem bryr sig mindre om dem olika ansökande, just på grund av att dem vill göra kunden nöjd.

När det kommer till arbetsförmedlare inom offentlig sektor är detta ett yrke där den arbetslöse står i centrum. Det huvudsakliga syftet bakom Arbetsförmedlingens arbete är nämligen att alla som kan ska kunna få ett jobb i Sverige. På så sätt finns det inga garantier att den ansökande kommer få ett jobb som den tycker om. Det finns inte heller några garantier att företaget får den bäst lämpade kandidaten. Därför finns det en del utmaningar kring Arbetsförmedlingens arbete i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LocalNews